2015 m. balandžio 1 d., trečiadienis

Priversta ištekėti

Autorius:Leila 
Pavadinimas: Priversta ištekėti
ENG pavadinimas: Married by force
Išleidimo metai:2012 
Puslapiai:240p
Leidykla:Alma Littera
Lentynoje: Taip
 
Mano vertinimas 4/5
(1-nepabaigiau skaityti; 2- pabaigiau, bet nepatiko; 3-normali knyga; 4-patiko, rekomenduočiau; 5-Žiauriai patiko!!!)
Aprašymas: 

„Moters kūnas yra įgimta nuodėmė, duktė tėvo akyse egzistuoja tik kaip namų tarnaitė, savo kambario belaisvė ir dovana, glazūruota skaistybe ir įteikiama vyrui, kurį bus parinkęs tėvas (...) Mano kova nuėjo perniek, buvau ištekinta."

Leila – marokiečio imigranto dukra, gimusi Prancūzijoje, bet išauklėta griežčiausių musulmonų tradicijų dvasia. Darbų nualinta motina ir dešimt brolių ją be perstojo uja versdami atlikti nemaloniausių darbų lažą.

Tačiau Leila ryžtasi nepaklusti. Po kelių nesėkmingų bandymų nusižudyti ji prabyla ir ima ieškoti, kaip būti išgirstai. Deja, viskas žlunga, kai įniršęs dėl merginos atkaklumo ir kovingumo tėvas nusprendžia ją ištekinti. Anoreksija, depresija…

Galiausiai Leila išrėkia savo neviltį...

Mano komentaras: 


Suvalgiau per dieną. Žiauriai įdomi istorija (tik nežinau ar žodis "įdomi" yra tinkamas), negalėjau atsiplėšti. Nuo "Parduotos" ne itin ir skiriasi, nes nors ir buvo priversta ištekėti, nors jos ir neišsiuntė į atokų kaimą, antihumaniškui gyvenimui,tačiau nuo mažumės Leilos gyvenimas buvo labai sunkus ir neteisingas. Bandydama maištauti, stengėsi išsikovoti nors kokį laisvės trupinėlį. Laisvė... Abiejuose knygose pastoviai skamba šis žodis. O ką reiškia laisvė mums? Lyginant su musulmonių merginomis, mūsų laisvė tokia didžiulė ir neaprėpiama, o mes, ypač paauglystėje norime jos dar... Leilai atrodė jog vienintelė galimybė gauti laisvę - numirti. 
Patinka man skaityti knygas apie musulmonų gyvenimą, bet kol kas nesu perskaičiusi nei vienos, kur nebūtų gvildenamos šios skaudžios moterų gyvenimo išpažintys. Tai priverčia nusiteikti prieš visus musulmonus, bet nesinorėtų pagal kelias (šimtus) istorijų lyginti visus musulmonus. Gal kas esate skaitę ir galėtumėte rekomenduoti knygą, kuri būtų kitokia? Būtų įdomu sužinoti, kaip gyvena laimingos moterys ir suvokti jų gyvenimo pusę.

Ar skaitėte šią knygą? Ar patiko? Lauksiu jūsų komentarų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą