2015 m. vasario 25 d., trečiadienis

Gediminas Kulikauskas Apelsinų kontrabanda ir kiti pasakojimai apie smetoninę Lietuvą

Autorius:Gediminas Kulikauskas
Pavadinimas:Apelsinų kontrabanda ir kiti pasakojimai apie smetoninę Lietuvą
Išleidimo metai:2013  
Puslapiai:320psl
Leidykla: Obuolys
Lentynoje: Taip 
Mano vertinimas 1/5
(1-nepabaigiau skaityti; 2- pabaigiau, bet nepatiko; 3-normali knyga; 4-patiko, rekomenduočiau; 5-Žiauriai patiko!!!)  

Aprašymas:

Knygose apie tarpukarį paprastai didžiausias dėmesys skiriamas politiniams, jau daug kur minėtiems faktams. Vadovėliuose nepasakojama apie keisčiausius to meto lobių ieškotojų radinius, mūšius dėl pigesnio alaus ar kodėl ne vietoje ir ne laiku pasipainiojusios bananų žievės galėjo atidengti intymias damų paslaptis. Visas šias įdomybes rasite Gedimino Kulikausko knygoje. Kaip rašo pats autorius:

„Tai savotiška „alternatyvioji istorija“, švystelinti prožektoriumi į tamsią tarpukario palėpę ir visai ne į tuos nublizgintus kampelius, prie kurių esame pratę. Kodėl tarpukario Lietuvoje neegzistavo cigarečių kontrabanda, bet „šmugelnikai“ net pasipūškuodami vilko per sieną spiritą, apelsinus ir mieles?
Kaip mūsų seneliai išgyveno Krizę, žiūrėjo į valdininkus ir ką galvojo apie... žąsis? Ne, ne apie šešias su šešiais žąsyčiais, o apie tą didžiulę gagenančią 600 tūkstančių armiją, kurią 1934 m. teko suvalgyti, nusipirkus už savo pinigus. Pabūkime arčiau žemės: man kur kas įdomiau, kiek „štukų“ apelsinų galėjo už vidutinę algą nusipirkti eilinis smetonmečio valdininkas, nei šimtąjį kartą narplioti Vasario 16-osios akto subtilybes.“

Mano komentaras: 

Knygos aprašymas ir pavadinimas labai suintrigavo, maniau, jog turėtų būti panaši į A.Užkalnio Naująją Evangelija, tik kito laikotarpio. Tačiau pasijutau šiek tiek apgauta. Kaip autorius pats pažymi tai „alternatyvioji istorija“, bet pirmieji 70 puslapių buvo visiškai sausa istorija, ko labai nemėgstu (suprantu, kad reikia įvado, kad susigaudytum, kas tais laikais darėsi, bet 70 puslapių?!) Biški paskaičius perverčiau iki skyriaus kaip prasidėjo ta alternatyvioji istorija. Skyrius apie apelsinus tikrai buvo labai idomus, sužinojau įvairių dar negirdėtų dalykų apie tą metą. 
Apie tabako sindikatą buvo prirašyta tiek, kad dieve, dieve... Tai vienam skyriui, tai kitam, o paskui visas skyrius vien apie tabaką, ir su vis pasikartojančiomis mintimis. Toks jausmas skaitant aplankė, kad labai stipriai bandė pritempti.

Ar skaitėte šią knygą? Ar patiko? Lauksiu jūsų komentarų!

2 komentarai: