2017 m. rugpjūčio 5 d., šeštadienis

Barbora Armonienė "Palik ašaras Maskvoje. Tarp Lietuvos, Amerikos ir Sibiro."

Autorius: Barbora Armonienė
Pavadinimas: Palik ašaras Maskvoje. Tarp Lietuvos, Amerikos ir Sibiro.
Išleidimo metai: 2016
Puslapiai: 240
Leidykla: Alma Littera
Lentynoje: Taip
Mano vertinimas: 5/5

 (1-nepabaigiau skaityti; 2- pabaigiau, bet nepatiko; 3-normali knyga; 4-patiko, rekomenduočiau; 5-Žiauriai patiko!!!)

Aprašymas: 

Jos šeimą išdraskė sovietinis režimas. Lietuva, Amerika, Sibiro platybės... Ir 20 metų atkaklios kovos, kol visa šeima vėl susitiko.

Jungtinių Amerikos Valstijų piliečio Johno Armono ir lietuvės Barboros Armonienėsšeima viešėjo Lietuvoje, kai prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Johnas Armonas su dukra Donna 1940-aisiais spėjo grįžti į Jungtines Valstijas, o Barbora su sūneliu Jonu liko laukti išvykimo dokumentų. Tačiau vietoj Amerikos jiedu, kaip ir dešimtys tūkstančių kitų lietuvių, buvo ištremti į Sibirą. Negana to, motina ir sūnus netrukus buvo išskirti: dėl ryšių su JAV Barbora buvo apkaltinta šnipinėjimu ir įkalinta, o be priežiūros likęs jos sūnus Jonukas tapo „našlaičiu Ivanu". Kaustantis speigas, iki išsekimo alinantis darbas ir badas, artimųjų ilgesys ir nuolatinis nerimas dėl likimo malonei palikto sūnaus – tokia buvo Barboros Armonienės kasdienybė. Tačiau moteris niekada neprarado dvasios stiprybės ir vilties kada nors išeiti į laisvę ir pamatyti artimuosius.

Armonų šeima buvo išskirta dvidešimt metų. Lygiai tiek pat tęsėsi atkakli JAV gyvenančių Barboros vyro ir dukters Donnos kova dėl Barboros ir Jonuko. Ir štai vieną dieną įvyko stebuklas: Donna iš paties SSRS Ministrų Tarybos pirmininko Nikitos Chruščiovo išplėšė pažadą, kad Barborai su Jonu bus leista išvykti iš Sovietų Sąjungos. Po ilgų dvidešimties metų šeima vėl susitiko Amerikoje.

 Mano komentaras: O jei kokia skaudi knyga... O kai dar žinai, kad čia viskas tikra... :( buvo labai liūdna, pikta ir skaudi, kad SSRS dėka šeima buvo išskirta dvidešimčiai metų... Net baisu pagalvoti koks jausmas, kai tavo duktė atplėšta nuo tavęs vos šešių metukų, bet gyvena saugi, o sūnus, nors ir su tavimi, bet gyvena žvėriškomis sąlygomis. Knyga skaitėsi greitai, buvo sunku atsiplėšti. Tikrai rekomenduoju perskaityti!



 Ar skaitėte šią knygą? Ar patiko? Lauksiu jūsų komentarų!

1 komentaras: